Vegan Cheesecake (afbeelding)

Hoe bewust eet jij?

Eet je om slechts je maag te vullen of eet je voedsel dat je echt voedt? Dat rijk is aan voedingstoffen en arm aan schadelijke stoffen?

Ik kan wel tíen blogs schrijven over waarom ik kies voor een bewust voedingspatroon, dat zich vooral kenmerkt door veganistisch en zoveel mogelijk biologisch en natuurlijk eten (wat overigens niet betekent dat ik nooit een zak chips leeg eet).

Maar dat is niet wat ik vandaag met je wil delen.

Met de feestdagen voor de deur leek het me leuk om eens over wat anders te schrijven dan de transitie waar ik in zit. Dus hier wat inspiratie voor bewust, voedzaam en bovenal smakelijk eten. Met als toetje een recept van… juist, een toetje!

Wat me namelijk is opgevallen sinds ik veganist ben (3 jaar nu, daarvoor 24 jaar vegetariër), is dat ik steeds vaker bijzondere recepten tegenkom van klassieke gerechten in een modern, gezond jasje, die echt goddelijk smaken.

Vooral de toetjes :)

Zo wordt bijvoorbeeld room vervangen door gepureerde avocado, de traditionele taartbodem van bloem/boter door gemalen noten met dadels en zuivel door kokosproducten. Een ei blijkt prima te vervangen te zijn door een halve banaan of wat lijnzaad met water.

Verder wordt vaak ook geraffineerde suiker vermeden vanwege de ongezonde effecten en vervangen door natuurlijke alternatieven.

Het grote voordeel hiervan is dat je niet meer een soort van lege caloriebom eet, maar echt voedzame stoffen binnenkrijgt. De calorieën zijn weliswaar door de noten en de kokos nog steeds aan de hoge kant, maar daarbij krijg je wel veel eiwitten, vitaminen, mineralen en gezonde vetten binnen.

Zie het dus als een manier om gezond te zondigen ;)

Veel taarten en gebak die je op deze manier maakt zijn bovendien gewoon zo te eten, ze hoeven niet eens de oven in. Lekker makkelijk dus!

Zo staan er op mijn favorietenlijstje o.a. raw brownies van avocado, dadels en noten, proteïne balletjes van noten, zaden, dadels en kokos en met stip op nummer 1 vegan cheesecake.

Die laatste is echt zo ont-zet-tend supermegalekker, dat recept wil ik graag met je delen.

Dus als je nog een dessert moet bedenken voor het kerstdiner…

Here it is!

 

Vegan Cheesecake

Zuivel- en glutenvrij ~ voor 4 personen

Ingrediënten bodem:

100 gr ongebrande amandelen
7 gedroogde dadels (15 min. in warm water geweekt)
1 el gesmolten kokosolie
1 el kokosrasp
snufje zout

Ingrediënten topping:

120 gr ongebrande cashewnoten (ca. 6 uur in water geweekt)
85 ml kokosmelk (watervrij)
25 ml gesmolten kokosolie
2 el citroensap
2 tl citroenrasp
1/2 tl vanillepoeder
25 ml ahornsiroop
handje gepelde pistachenootjes

Bereiding:

Bodem:

  1. Vermaal de amandelen in een blender
  2. Voeg dadels, kokosolie en zout toe en blend nogmaals tot er een soort deeg ontstaat
  3. Strooi de kokosrasp in een kleine springvorm/schaal (invetten hoeft niet)
  4. Verdeel het deeg over de bodem van de vorm en druk het goed aan
  5. Zet weg in de koelkast

Topping:

  1. Vermaal de cashewnoten samen met de kokosmelk en kokosolie in een blender tot een puree
  2. Voeg citroensap, vanille, ahornsiroop en 1 tl citroenrasp toe en blend opnieuw
  3. Verdeel dit mengsel over de bodem en garneer met de pistachenootjes en het restant van de citroenrasp
  4. Plaats 1 uur in de vriezer, daarna in de koelkast zetten/bewaren

En smullen maar!

Ik wens je alvast gezellige feestdagen en veel gezondheid en inspiratie voor een bewust 2017!

Met hart en ziel, Tamara

P.S. Als veganist krijg ik vaak de verbaasde vraag “Maar wat éét je dan?”. Mijn antwoord luidt dan: “Lekker”. Na het proeven van deze cheesecake zul je begrijpen waarom ;)

Vegan food anders bekeken
Getagd op:        
Sharing is caring

Verwante schrijfsels

Reacties

avatar